به گزارش مشرق به نقل از جام حم، وقتي اعلام شد «يه حبه قند» براي حضور در اسكار به عنوان نماينده ايران انتخاب شده است، دوستداران هنر ايراني خوشحال شدند چرا كه ميديدند مجددا فيلم براي نمايش در هاليوود انتخاب شده است كه ميتواند نشاندهنده هويت ايراني و آشناكننده غربيها با خانوادههاي ايراني ـ با همه خوبيها و بديهايش ـ باشد.
واقعيت اين است كه برخي فيلمهاي ساخته شده در كشور، يا تقليد كوركورانهاي است از آنچه در غرب ساخته ميشود، يا تلاش ميكند تا زشتيهاي جامعه را برجسته كند و از كنار پاكيها براحتي ميگذرد.
تجربه نشان داده است كه غربيها گرايش بيشتري به تشويق نويسندگان و كارگردانان از كشورهاي در حال توسعه و ممالك اسلامي دارند كه در آثار خود تصوير نامطلوبي از ميهن، آيين و مردم كشورشان به نمايش ميگذارند.
در اين بين، معرفي فيلمي مثل «يه حبه قند» كه در عين بهرهمندي از جلوههاي بصري و كشش مناسب حوادث، هم در تكنيك و هم در محتوا اثر نسبتا ارزشمندي محسوب ميشود، ميتوانست بازگشت به مسير درست از سوي سياستگذاران سينماي كشور تلقي شود.
از سوي ديگر، همزماني اسكار امسال با پخش گسترده فيلم توهينآميز به پيامبر اكرم(ص) و اصرار آمريكاييها بر حمايت از سازندگان آن، عكسالعمل مناسب هنرمندان ايراني را ميطلبيد. به اين ترتيب، ضمن تائيد تصميم انقلابي حوزه هنري براي تحريم اسكار و اقدام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين خصوص، سه نكته باقي ميماند:
1 ـ بعضي از افراد كه بدبينانه به موضوع نگاه ميكنند، ميگويند اگر فيلم ديگري براي معرفي در اسكار تعيين شده بود، شايد تحريمي صورت نميگرفت! اين افراد به دلايل لزوم شركت در اسكار و استدلالهايي كه در مقدمه راي هيات انتخاب فيلم آمده، اشاره ميكنند و ميگويند كه هر يك از اين دلايل براي سوا كردن حساب اسكار و هاليوود از فيلم (فيلمهاي) كمارزشي كه مشتمل بر اهانت به اعتقادات و تمسخر آيين ماست، كافي به نظر ميرسد. توقع آن است كه وزارت ارشاد براي اثبات آن كه اگر فيلم ديگري هم انتخاب شده بود به همين سرنوشت دچار ميشد، اعتمادسازي كند.
2 ـ «يه حبه قند» بنا به دلايلي، آنگونه كه بايد، ديده نشد. جا دارد حوزه هنري و عوامل دستاندركار فيلم به دليل همراهي با مسوولان سازمان سينمايي مورد تشويق قرار گيرند و فيلم «يه حبه قند» امكان حضور در كشورهاي ديگر را پيدا كند و نشان داده شود كه مسئولان كشور نسبت به اينگونه تصميمات درست بيتوجه نيستند.
3 ـ خوب است تصميمگيريها به گونهاي ثبت و ضبط شود كه در سالهاي ديگر هم فراموش نشود. اگر سال ديگر هم شرايط مشابه امسال بود، قاعدتا بايد اسكار را تحريم كنيم. آيا راه و روش و شيوهاي براي آن پيشبيني شده است؟ ملاك و معيار شركت يا تحريم چيست؟
«يه حبه قند» باز هم كامها را شيرين كرد. دفعه پيش هنگام تماشاي آن كاممان شيرين شده بود. و اين «يه حبه قند» ايراني چه كارها كه نميكند!